Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Embassy of Food

20 October 2018

The Embassy of Food is gecureerd door Marije Vogelzang en georganiseerd bij Studio AtelierNL
In de Embassy of Food kun je ervaren wat je niet kunt zien: microben. Microben zijn overal en hebben een nog veel grotere invloed op ons leven dan we tot voor kort dachten. Onze darmflora en wat je eet hebben niet alleen invloed op je fysieke gesteldheid, maar ook op je emotionele toestand, je gedrag en zelfs je smaak. Kunnen we binnenkort Alzheimer en depressies behandelen met een dieet? En wat kunnen ontwerpers hiermee?

Designvisies op een onzichtbare eetbare wereld

‘In de Embassy of Food gaat het dit jaar over het onzichtbare deel van ons voedsel’, zegt eetontwerper en curator van het programma Marije Vogelzang. ‘Wat mij betreft noemen we deze ambassade daarom de Micro-ambassade, ook om aan te geven dat de ambassade dit jaar in omvang een stuk kleiner is dan die van vorig jaar. Maar het programma is zeker niet minder interessant. We richten ons op voedsel en design en de relatie met micro-organismen. We onderzoeken wat ontwerpers kunnen doen met kennis over de rol van micro-organismen in het spijsverteringskanaal, in de bodem en bij voedselproductie. We beseffen bijvoorbeeld steeds beter hoe belangrijk bacteriën en schimmels uit de grond voor ons zijn en wat het belang kan zijn van zelf je voedsel verbouwen. In de ambassade zullen we bezoekers op allerlei manieren de rol van micro-organismen in ons leven laten ervaren.’

Twee kilo bacteriën

Ieder mens draagt ongeveer twee kilo bacteriën met zich mee en zonder kun je niet leven. Toch wordt ons van jongs af aan vooral geleerd om bacteriën te bestrijden: je moet je handen wassen om die wonderlijke onzichtbare ziekmakers geen kans te geven. Met name in het Westen worden bacteriën vooral met ziekte geassocieerd waar we met chloor, desinfectiemiddelen en pasteurisatie tegen strijden.

Dat er vooral ook veel goede bacteriën bestaan is iets wat maar langzaam tot ons doordringt. In de laatste vijf à tien jaar zijn er veel nieuwe wetenschappelijke inzichten gekomen uit het microbiologische veld. Vooral darmbacteriën staan opeens in de spotlights. Nu er bewijzen zijn dat je microbioom (de bacteriën in je darmen) niet alleen invloed hebben op je fysieke gesteldheid, maar ook op je emotionele toestand en je gedrag gaat er een wereld open. Dat doet de vraag rijzen: Worden we eigenlijk bestuurd door de bacteriën die we met ons meedragen? En wat kunnen ontwerpers daarmee?

Fecale transplantaties

Door de nieuwe kennis worden fecale transplantaties steeds vaker toegepast in de medische wereld. Door bijvoorbeeld de darmflora van een obesitaspatiënt te vervangen door andere darmbacteriën kan de patiënt enorm afvallen. Inmiddels testen onderzoekers of dit ook bij depressies effect kan hebben. Doordat we nu beginnen te begrijpen dat de wereld van de darmbacteriën veel complexer is en veel meer invloed op je heeft dan gedacht, gaan we ook anders naar voedsel kijken.

We richten ons op voedsel en design en de relatie met micro-organismen. We onderzoeken wat ontwerpers kunnen doen met kennis over de rol van micro-organismen in het spijsverteringskanaal, in de bodem en bij voedselproductie - Marije Vogelzang, Curator Embassy of Food

EDIBLE INVISIBLE

Juist ontwerpers kunnen ons helpen die nieuwe blik op bacteriën en voedsel te ontwikkelen. Ontwerpers vinden wegen om ons te laten ervaren wat die onzichtbare, ontastbare microben doen en voor het leven betekenen. De tentoonstelling EDIBLE INVISIBLE in de Embassy of Food biedt ontwerpers de ruimte precies dat te doen. EDIBLE INVISIBLE gaat over onze maatschappij en cultuur, over hoe we omgaan met hygiëne en de toekomst van voedsel. Wat gaan we doen nu we deze kennis over de microwereld hebben? Gaan we al ons eten injecteren met probiotica? Gaan we onze darmbacteriën een dieet geven in plaats van onszelf? Kunnen we de smaak van voedsel beïnvloeden door tijdens de groei bepaalde bacteriën toe te voegen? Wat kan de industrie met deze inzichten?

Interactieve experience

‘In de tentoonstelling komt veel aandacht voor dit soort vragen en hoe ontwerpers het wetenschappelijk onderzoek hiernaar tastbaar proberen te maken’, zegt Vogelzang. ‘De expositie valt in twee delen uiteen. Het ene deel wordt ingevuld door studenten van de Food Non Food afdeling van de Design Academy. Zij maken onder begeleiding van Tom Loois en Mara Skujeniece een interactieve experience die de bezoeker zintuigelijk laat ervaren wat microben voor effect op je hebben.

‘De andere helft van de expositie bestaat uit zeker zes projecten van ontwerpers die met eten werken. Zo laten Duitse studenten een opstelling zien waarin mensen algen kunnen laten groeien door ze elke dag te voeden met bacteriën uit hun adem en spuug. In een ander project wordt chocola als verpakking gebruikt voor verschillende bacteriën. In dit concept krijgen mensen eerst een chocolaatje opgestuurd met daarin een nanorobot die de bacteriën in hun darmen analyseert. Op basis van de uitslag krijgen ze daarna chocolaatjes toegestuurd met daarin bacteriën die de darmflora verbeteren. Bezoekers zullen ook kunnen luisteren naar muziek die wordt gemaakt door gistende zuurdesem.’

Future Food Design Awards

Naast EDIBLE INVISIBLE zijn in de Embassy of Food ook de finalisten van de Future Food Design Awards te zien. Deze prijs, in het leven geroepen door The Dutch Institute of Food & Design (DIFD) in samenwerking met Agri Meets Design, wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Het publiek kan tijdens de DDW stemmen voor de publieksprijs. De prijzen worden op 26 oktober uitgereikt tijdens de Future Food Design Awards Show, waarin alle finalisten hun projecten nader toelichten.

Lezingen en interviews

Tijdens de DDW organiseert The DIFD ook een lezingen- en discussiemiddag over de Future of Food & Design en een serie live interviews met ontwerpers.

Visitor mode