Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

16 October 2018

SYMBIOZ door Renault
Design als antwoord op de uitdagingen van de wereld van de toekomst. Het past binnen de filosofie van Dutch Design Week (DDW) en het verklaart waarom Renault de trotse partner is van dit evenement.

Een sneak preview in de toekomst

Renault streeft ernaar mobiliteit naar hoger niveau te tillen door voorop te lopen in elektrische aandrijving, maar vooral door mobiliteitsconcepten te ontwikkelen voor de wereld van morgen. Tijdens DDW presenteert Renault de SYMBIOZ. Een auto die naadloos is verbonden met een innovatieve woning en de grenzen tussen wonen en mobiliteit laat vervagen. Je huis en auto zijn als Ă©Ă©n ecosysteem fysiek met elkaar verbonden.

Tijdens DDW presenteert Renault een primeur midden op het Ketelhuisplein. De SYMBIOZ is voor het eerst in Nederland te zien in combinatie met een vooruitstrevende woning. Het huis past zich als vanzelf aan de omgeving en de behoeften van de gebruiker aan. Door de grote glasoppervlakten heb je van buitenaf een mooi zicht op de auto die binnen staat. De benedenverdieping is transparant en de tweede verdieping is meer beschut om de bewoners in het slaapgedeelte privacy te geven.
 
Voor de auto zijn dezelfde materialen, kleuren en vormen gebruikt als voor het huis. De auto kan met een lift door het huis worden verplaatst. Zo kan hij deel zijn van de huiskamer, de slaapkamer of op het dakterras staan waar hij fungeert als extra kamer.

SYMBIOZ
© Renault

“Studies laten zien dat auto's in stedelijke gebieden 95% van de tijd ongebruikt stil staan. Renault SYMBIOZ concept verbindt de auto met thuis. Hierdoor staat de auto weer centraal in de familie en gebruiken de gezinsleden hem intensiever, als mobiele, multifunctionele leefruimte.” StĂ©phane Janin – Director, Concept Cars Design

De naam SYMBIOZ is afgeleid van ‘symbiosis’: een Oudgrieks woord voor ‘samenleven’. Renault is ervan overtuigd dat de auto van de toekomst functioneert door permanente interactie met de omgeving, de infrastructuur en de digitale levensstijl van de inzittenden. De letter ‘Z’ verwijst naar Z.E., de elektrische en emissievrije aandrijftechniek van de SYMBIOZ.

Reizen alsof je thuis bent

De auto heeft twee designankers die in elkaar overvloeien. De bovenkant is licht met architectonische invloeden en de onderkant sportief en glad. Het doel was het creĂ«ren van een lichte, ‘fengshui-achtige’ omgeving die voelt als een grote huiskamer met veel ramen. Dit gevoel wordt versterk door het gebruik van materialen als vilt, marmer en porselein in het interieur. Het textiel voor de auto is speciaal ontworpen door Dutch Design Awards winnaar Aleksandra Gaca en wordt ook toegepast op de bank van de woonkamer in het huis. Het is een geluidsabsorberend textiel met een geweven 3D-structuur. Wanneer de auto in de autonome-modus staat, is alles wat de moderne communicatietechniek te bieden heeft mogelijk.

Auto en woning geven elkaar energie

De SYMBIOZ wordt aangedreven door elektriciteit. De motor levert een vermogen van 500 kW en een maximale trekkracht van 660 Nm. Hiermee haalt de auto binnen zes seconden een snelheid van 100 km/u, terwijl de actieradius onder reële omstandigheden meer dan 500 kilometer bedraagt. De woning is zo ingericht dat de auto automatisch wordt opgeladen. De 72 kWh batterij kan in 20 minuten tot meer dan 80% worden opgeladen. Wat het systeem van de SYMBIOZ uniek maakt is dat de auto ook energie kan terug leveren aan het huis, wat betekent dat de auto dienstdoet als batterij. Hij kan overdag worden opgeladen met zonnepanelen en als het donker is het huis andersom weer voorzien van energie.

Volledig verbonden

Dat techniek in de auto zorgt ervoor dat de berijder of bewoner gebruik kan maken van alle onlinediensten en services, thuis en onderweg. De veiligheid wordt vergroot doordat de auto in verbinding staat met de andere voertuigen en de infrastructuur. Zo signaleert SYMBIOZ waar files staan of waar een ongeluk is gebeurd en past de snelheid of route hierop aan.

Op weg naar de toekomst

De mobiliteit van de toekomst is elektrisch, verbonden en autonoom. De consument kiest of hij zelf rijdt of gereden wil worden, met of zonder bestuurder aan boord. De voertuigen worden steeds meer geïntegreerd in de infrastructuur, in steden die ‘smart’ zijn door sensors, connectiviteit en allerlei innovaties die zijn ontwikkeld om het leven in de stad aangenamer te maken. Renault ontwikkelde SYMBIOZ met die specifieke factoren als uitgangspunt.

Visitor mode