Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

DDW Trend: RE/CONNECT

30 September 2019

CHAIRWAVE,<br /> VOUW
Dutch Design Week (DDW) presenteert dit jaar 8 ontwerptrends die de belangrijkste ontwikkelingen markeren binnen het ontwerpveld. In deze trend verkennen we de behoefte om via design weer meer verbinding met elkaar te maken.

De menselijke connectie

Met de moderne technologie kunnen we binnen enkele seconden onze vrienden bereiken. We kunnen bellen, Skypen, berichten verzenden of via de sociale media contact leggen met mensen over de hele wereld. Maar gaat dat dan ten koste van de persoonlijke communicatie? Online contact maken was nog nooit zo eenvoudig, maar daarmee bouwen we misschien een muur op tussen onszelf en de fysieke wereld. Designers streven ernaar deze barrières te slechten en het persoonlijke contact te herstellen.

Het voeren van een gesprekje met iemand die je niet kent, kan positieve effecten hebben op je welzijn. Dus hoe kan design deze vorm van sociale interactie bevorderen zonder daarbij de privacy te schenden? Ontwerpstudio VOUW presenteert hun antwoord op deze vraag tijdens DDW19. Hun project CHAIRWAVE bestaat uit een rij met stoelen in de openbare ruimte. De stoelen zitten verborgen in de wand, maar kunnen naar behoefte worden uitgeklapt. Een nieuwe stoel komt echter alleen tevoorschijn naast een stoel in de rij die al bezet is. Zodra er iemand gaat zitten, loopt er een golf van lampjes door de rij stoelen. Zo wordt op speelse wijze het ijs gebroken en is het een uitnodiging om de dialoog aan te gaan met anderen die al op de stoelen zitten. Met dit kleine gebaar stimuleert CHAIRWAVE de interactie tussen onbekenden.

Human Library
© Bibliotheek Eindhoven

Een gesprek aanknopen met iemand die je niet kent, is niet altijd even simpel. Vaak worden we daarbij gehinderd door vooroordelen, bijvoorbeeld over het uiterlijk van de ander. We stoppen iemand in het vakje 'niet mijn type' of 'niet iemand waar ik mee omga'. Een ander interactief project probeert deze sociale barrières te doorbreken. Bibliotheek Eindhoven presenteert Human Library. Zoals al uit de titel blijkt, is het een bibliotheek. Een traditionele bibliotheek is gevuld met boeken, met deuren naar onbekende werelden en verhalen. Maar deze menselijke bibliotheek bevat een verzameling van boeiende personen, eigenzinnige, unieke mensen die je in het dagelijks leven misschien nooit spreekt. In een open één-op-één gesprek vertellen zij hun levensverhaal. Ben jij bereid om te luisteren?

Kom in beweging

De digitale wereld kent geen grenzen. Zonder het comfort van ons eigen huis te verlaten, kunnen we wereldreizen maken, musea bezoeken en voorstellingen bijwonen. De wereld is inmiddels zo groot als ons telefoon- of computerscherm en de interactie verloopt via een muis en een toetsenbord. Daarom zoeken ontwerpers naar nieuwe manieren om het contact te herstellen tussen ons lichaam en de fysieke ruimte waarin we ons bevinden.

The Office Jungle
© Ingmar Nieuweboer

Veel mensen werken in een kantooromgeving en brengen tijdens een gemiddelde werkweek 5 uur en 41 minuten zittend op een bureaustoel door. Maar er zijn niet veel omgevingen die zo weinig inspirerend zijn als een bureau in een kantoorruimte. In de afgelopen jaren zijn ontwerpers zich meer bewust geworden van dit probleem en werken zij aan verbeteringsmogelijkheden. Ontwerper Ingmar Nieuweboer streeft ernaar de kantooromgeving zelf te veranderen. Zijn project The Office Jungle is een experimentele kantooromgeving waarin fysieke activiteit en sensorische uitdaging centraal staan. Het is een interactieve omgeving met geodetische structuren aan de wanden en plafonds. De grens tussen wand en meubel is diffuus, wat een boeiende ruimte oplevert waarin mensen zich vrijelijk kunnen bewegen. Zij kunnen nieuwe manieren verkennen om te bewegen, te werken en hun 'innerlijke aap' de vrije hand te geven.

HOW&WOW
© Crafts Council Nederland

Ook in onze thuisomgeving is er een afstand tussen onszelf en de ruimte waarin we ons bevinden. De producten waarmee we ons omringen zijn in toenemende mate industrieel vervaardigd, zonder dat daar mensenhanden aan te pas zijn gekomen. Steeds vaker worden robots ingezet, waardoor menselijke kennis, vaardigheden en ervaring overbodig worden gemaakt. De in Rotterdam gevestigde ontwerpstudio Handmade Industrials van Rutger de Regt en Marlies van Putten probeert een nieuwe connectie te maken tussen industriële technieken en menselijke vaardigheden. Met behulp van ballonnen, industrieel plastic en handwerk hebben zij hun eigen productieproces ontworpen. Het resultaat: poëtische en kleurrijke objecten die te zien zijn bij HOW&WOW by Crafts Council Nederland.

Projecten zoals CHAIRWAVE of de speelse objecten van Handmade Industrials en Ingmar Nieuweboer creëren korte momenten van gedeelde ervaring. Ze stimuleren het collectieve geheugen en bevorderen de dialoog. Door speelse verkenning, sociale interactie en actieve participatie krijgt de gebruiker weer contact met zijn fysieke omgeving. Dit gevoel van zeggenschap is wellicht de sleutel tot een nieuwe invulling van de samenleving en de oplossing van gezamenlijke problemen.

Voordat we contact kunnen maken met de dingen in onze omgeving, moeten we eerst vaststellen wat onze eigen identiteit is - wie we zijn en waar we vandaan komen. Kleding is een belangrijke manier waarop we onze identiteit uitdragen. De groep vooruitstrevende modeontwerpers van New Order of Fashion, gevestigd in Warehouse of Innovation, presenteert zijn nieuwe collectie. Onder hen bevinden zich de zojuist afgestudeerde Bodil Ouedraogo (Gerrit Rietveld academie) en Ahmed Serour (London College of Fashion). Zij zoeken en vinden nieuwe manieren om weer contact te maken met hun eigen erfgoed. Hun afkomst uit verschillende landen en culturen zorgt ervoor dat zij elk vanuit een unieke invalshoek hun individuele erfgoed benaderen. Door terug te grijpen op de geschiedenis, kunnen er oplossingen worden gevonden voor toekomstige sociale problemen. Of zoals Winston Churchill ooit zei: "Hoe verder je terug kunt kijken, hoe verder je waarschijnlijk vooruit kunt zien."

Visitor mode