Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Close-up: Klokgebouw

21 October 2019

Klokgebouw, Cleo Goossens
Tijdens Dutch Design Week vind je projecten uit het volledige spectrum van ontwerp verspreid over meer dan 100 locaties. Drie grote locaties gecureerd door DDW zijn: Klokgebouw, VEEM en Ketelhuisplein. In Klokgebouw draait alles om technologie en innovatie. Dit jaar door de ogen van art director Bas van Tol.

Wat kun je verwachten?

Klokgebouw is een van de kernlocaties van DDW. In dit voormalige Philips gebouw, centraal gelegen op Strijp-S, draait alles om technologie en innovatie. De vroegere fabriekshallen zijn daar een perfecte locatie voor. Geselecteerd door het team van DDW, vind je er een inspirerende groep ontwerpers, collectieven, organisaties en bedrijven. Het iconische gebouw is het startpunt van veel DDW bezoekers. Zelf een kijkje nemen? Dat kan nog tot en met zondag 27 oktober.

Programmering DDW19

In Klokgebouw vind je ontwerpers, studio’s, bedrijven en educatieve en culturele stichtingen. Samen bewegen zij zich op de grens van ontwerp, technologie en maatschappij. Het is een selectie innovatieve producten en concepten, soms concreet soms nog in ontwikkeling. Het zijn speculatieve ideeën voor een nabije toekomst. Dit jaar zijn ze samengebracht in een landschap van optimisme, onder leiding van Art Director Bas van Tol (Studio Muller van Tol)
 
Optimistic landschap" is het verbindende thema tussen de drie hallen van het Klokgebouw. Dit thema wordt visueel gemaakt door een vrolijke laag van horizontale schermen. Deze schermen vormen een horizon die de verschillende presentaties aan elkaar verbindt. Het geeft een gevoel van optimisme en verbondenheid. Dit staat voor de visie van Bas van Tol dat alle belangrijke verandering niet door de politiek gestuurd worden maar door de maatschappij, mits zij een brede achterban hebben. Om dit te bewerkstelligen is het noodzakelijk dat er een gedeelde, herkenbare maar bovenal positief beeld van de toekomst is. En hier schuilt de krachtige rol van de ontwerper. Door middel van ontwerp kunnen complexe veranderingen op een begrijpelijke manier zichtbaar gemaakt worden.  Samen werken aan een positieve nabije toekomst, dat is de boodschap van Klokgebouw 2019.

Hal 1 Klokgebouw
© Cleo Goossens

Hal 1 | DDW Lounge

In hal 1 kun je onder het genot van een kopje koffie of thee rustig beginnen aan je bezoek aan DDW. Op de wand vind je meer informatie over DDW dit jaar, bijvoorbeeld wie de ambassadeurs zijn, wat het thema is, maar ook praktische informatie zoals de verschillende mogelijkheden voor vervoer en de gethematiseerde DDW Routes.

Driving Dutch Design
© Cleo Goossens

Hal 2 |Connecting Collaborations

Hal 2 richt zich op het verbinden van samenwerkingen. Zo is er Driving Dutch Design voor jonge ontwerpprofessionals, de Embassy of Health met nieuwe ontwikkelingen in de zorg en de conceptcars van Renault. Centrale spil in deze kennisuitwisseling is ABN AMRO CIRCL-E, ontworpen door Overtreders W.

Renault
© Jeroen van der Wielen

Hal 3 | Technology - Design - Research

Universiteiten en scholen staan aan de wieg van de nieuwe generaties ontwerpers. Hal 3 huisvest de Willem de Kooning Academie en de gezamenlijke presentatie van de vier Nederlandse Technische Universiteiten van Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen. Daarnaast is er ook plek voor buitenlandse universiteiten als de Royal College of Art/Imperial University uit London en de University for Applied Sciences Berlin. Hart van deze hal is de Speakers Corner.

Antenna Exhibition
© Cleo Goossens

Hal 4 | Urban - Habitat

Hal 4 grijpt terug op het thema van DDW19 ‘If not now, then when?’. Het project ‘Panorama Nederland’ van College van Rijksadviseurs toont een positieve visie op de toekomst van Nederland. Daarnaast zijn er de presentaties van culture instituten als Fonds Creatieve industrie en de Antenna Expo met werk van ’s werelds beste afstudeerders. Alle projecten tonen hoe door middel van ontwerp sociale en maatschappelijke vraagstukken aan de zichtbaar gemaakt kunnen worden.

Bright at Embassy of Health
© Cleo Goossens
Visitor mode