Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Ontmoet de ontwerpers van onze toekomst

29 October 2019

De Toekomstbouwers, VPRO
Tijdens Dutch Design Week (DDW) 2019, spraken Nadia Moussaid en Martijn Paulen (CEO Dutch Design Foundation) in VPRO De Toekomstbouwers met vijf aanstormende ontwerptalenten, allen met ideeën en oplossingen voor de wereld van morgen. Wie zijn deze toekomstbouwers? En hoe beïnvloeden hun ontwerpen straks ook ons dagelijkse leven?

Laten we de tandwielen van de maatschappij vernieuwen. - Bernhard

De Toekomstbouwers, Bernhard Lenger
© VPRO

Bernhard Lenger

Bernhard Lenger (1991) ontwerpt geen objecten, maar stimuleert door middel van zijn werk maatschappelijke verandering. Samen met het door hem opgerichte collectief We Are, bevraagt en reflecteert Bernhard op hoe we omgaan met het milieu, met maastschappelijke minderheden, maar ook met de ethische kanten van de oprukkende technologie. In feite is onze samenleving ook ontworpen, en wat Bernhard betreft is het de hoogste tijd voor een herontwerp. Strafpleiter Inez Weski toetst zijn eindeloze ambities aan de weerbarstige werkelijkheid.

Wil je de uitzending met Bernhard terugkijken? Klik dan hier

Ik ben een houtje-touwtje ontwerper. - Thom

De Toekomstbouwers, Thom Bindels
© VPRO

Thom Bindels

Thom Bindels (1992) richt zich in zijn werk op het verbeteren van de ecosystemen in (o.a.) derdewereldlanden. Hij heeft een ingraafbare kartonnen tuin ontworpen waardoor in eerste instantie onvruchtbare grond kan transformeren tot een waardevolle, vruchtbare bodem. Klimaatactiviste en meteoroloog Helga van Leur luistert mee en denkt na over deze ingreep in de natuur.

De uitzending met Thom gemist en wil je het graag terugkijken? Klik dan hier

Ik wil in heel het proces zorgen dat er geen afval is. - Emma

De Toekomstbouwers, Emma van der Leest
© VPRO

Emma van der Leest

Emma van der Leest (1991) is Bio Designer en werkt met bacterien, schimmels en andere micro-organismen. Deze gebruikt ze om stoffen te laten groeien zodat er duurzame textielen/leren ontstaan. In de Rotterdamse haven oogst ze vervolgens waterbacteriën om die stoffen op natuurlijke wijze te kleuren. Bioloog bio-enthousiast Midas Dekkers denkt mee over de mogelijkheden en grenzen van dit circulaire systeem.

De uitzending met Emma gemist en wil je het terugkijken? Klik dan hier!

Ik integreer natuurlijke krachten in mijn ontwerpen. - Jólan

De Toekomstbouwers, Jólan van der Wiel
© VPRO

Jólan van der Wiel

Net als Emma ziet Jólan van der Wiel (1984) de natuur als meester-ontwerper, alleen doet hij het net weer even anders. Geïnspireerd door, en samen met de natuur gebruikt Jólan de krachten van o.a. water, wind en magnetisme om zijn ontwerpen te vormen. Met zijn kunstinstallatie ‘Tropic City’ onderzoekt hij hoe ons toekomstige leven in een veel warmer klimaat mooier kan worden. Hij benadert klimaatverandering hiervoor als kans in plaats van als bedreiging. Kok en designliefhebber Yvette van Boven bewondert en bevraagt zijn artistieke werk.

Wil je de uitzending met Jólan terugzien? Klik dan hier

Het veranderen van de natuur kan mogelijk een betere toekomst voor onze wereld bieden. - Kuang-Yi

De Toekomstbouwers, Kuang-Yi Ku
© VPRO

Kuang-Yi Ku

Kuang-Yi Ku (1985), in eerste instantie opgeleid als tandarts, maar later ook als ontwerper aan Design Academy Eindhoven waar hij vorig jaar afstudeerde, combineert wetenschap en kunst. Hij maakt veelal provocerende ontwerpen waarin hij Taiwanese tradities bevraagt en koppelt aan hedendaagse ontwerptechnieken. Zijn werk heeft vaak speciale aandacht voor dierenwelzijn en seksuele vrijheid. Een paar spraakmakende designs: een artificiële tijgerpiemel (zijn Cum Laude afstudeerwerk van Design Academy Eindhoven) en gemartelde 'wilde' ginseng, in de toekomst zelfs met een tripje naar de maan. Filosoof en schrijver Stine Jensen kijkt hoe ver ze met hem mee kan gaan en waar ze haar grens trekt. 

Wil je de uitzending met Kuang-Yi Ku terugkijken? Klik dan hier

Visitor mode