Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

#heyddw: Nǐ hǎo The Misused

03 December 2019

Pole Hook door The Misused
Twee keer per maand zetten we de meest interessante, spannende, intrigerende, grappige of bijzondere Instagram-posts met de hastag #heyddw in het zonnetje in een exclusief interview in ons online DDW-magazine. Dit keer spraken we met ijzerwaren genies: Shuei-Yuan Yang and Liang-Jung Chen.
Shuei-Yuan Yang en Liang-Jung Chen
© The Misused

Zou je in een paar zinnen kunnen omschrijven wie je bent, waar je vandaan komt en waarom je ontwerper bent geworden?

Wij zijn Liang-Jung Chen (陳亮融) en Shuei-Yuan Yang (楊水源) en we komen allebei uit het zuiden van Taiwan. We kwamen elkaar in 2012 in Taipei tegen tijdens onze studie Industrial Design. In 2018 is Liang naar Londen verhuisd, waar ze bij een designbureau werkte. Shuei heeft toen een jaar aan de Design Academy Eindhoven gestudeerd.

Pas toen we afgestudeerd waren, ontdekten we dat we allebei geïnteresseerd zijn in en nieuwsgierig naar de relatie tussen object en mens. Wij kijken vanuit spontaniteit naar de wereld om ons heen en stellen ons de vraag 'waarom'? Onze samenwerking begon toen we kletsten over deze 'aha-momenten' in ons dagelijks leven. Het motiveert ons de wereld een nieuw perspectief met een twist te bieden.

Wat kenmerkt jullie als ontwerpers en waar zoeken jullie naar inspiratie?

We zijn misschien best gevoelig en denken te veel na...We worden geraakt door banale scenario's in ons dagelijkse leven en praten graag over de betekenis daarvan. We zijn opmerkzaam en kritisch, maar ook geduldig met processen die steeds terugkomen, en gemotiveerd om werk van goede kwaliteit te creëren.

Inspiratie is een mythe. Volgens ons is het niet de vraag 'waar', maar de vraag 'hoe'. We kunnen geïnspireerd zijn door van alles en nog wat tegelijk, maar uiteindelijk gaat het erom hoe we dat integreren en transformeren.

Die inspiratie houden we vast door onze bevindingen binnen een context te archiveren. We hebben een database aangelegd van alle foto's, schetsen en gegevens op basis van ons dagelijks leven of de dingen die we op internet vinden. We grijpen vaak terug op deze database wanneer we bezig zijn met ontwerpen.

Hinge
© The Misused

Wat is het meest bijzondere/opmerkelijke werk dat je ooit hebt gemaakt/ontworpen?

Hmm...Als we hier een antwoord op moeten geven, zouden we zeggen dat het het idee van The Misused zelf is. We zien er de waarde en het potentieel van in en zouden het in de nabije toekomst nog verder willen ontwikkelen.

Jullie beschrijven The Misused als een 'geeky' onderzoek naar hoe je metaal en ijzerwaren verkeerd kunt gebruiken. Hoe kwam dit project tot stand?

Het begon met onze obsessie voor het bestuderen van ijzerwaren. We hadden allerlei vragen: Waarom hebben mensen dit nodig? Waarom heeft het deze vorm? Wat voor eigenschappen heeft het materiaal? Hoe is het gemaakt? Hoe wordt het afgewerkt? Meestal hadden we geen antwoorden op deze vragen en konden die ook niet op internet vinden, maar de vragen hielpen ons wel de ijzerwaren tot hun essentie te ontleden. Vanuit die basis verzonnen we hoe het op andere manieren kon worden gebruikt.

Bij elk stuk maken we verschillende schetsstudies om het stereotype van de oorspronkelijke functie van de ijzerwaren uit ons hoofd te verdrijven. We onderzoeken de eindeloze mogelijkheden van functie, materiaal, vorm en meer, totdat we uiteindelijk een idee vinden waarmee we de spijker op zijn kop slaan. Vanuit onze industriële achtergrond behandelen we het object met een werkelijk industriële productstandaard. We willen een verfijnd huishoudelijk product maken dat in alle aspecten logisch is.

Dish Rack
© The Misused

Voor DDW hebben jullie specifiek met Nederlandse ijzerwaren gewerkt, zoals het afdruiprek gemaakt van pinnen om vogels af te weren. Hoe zouden jullie typisch Nederlandse ijzerwaren omschrijven? En hoe verschilt dit van ijzerwaren in Taiwan?

We vinden het nuttig ijzerwaren te bekijken vanuit archeologisch en antropologisch perspectief. Wanneer je bestudeert welk type ijzerwaren een lokale gemeenschap gebruikt, biedt dit veel informatie over klimaat, geografie, geschiedenis, cultuur enzovoorts.

Afweerpinnen tegen vogels komen bijvoorbeeld veel voor in Europa omdat de wetgeving verbiedt wilde vogels kwaad te doen. Ook zagen we hier de metalen vlaggenhouder die op de meeste huizen is aangebracht, wat hoort bij de gewoonte op feestdagen de vlag uit te hangen. In Taiwan hebben we iets soortgelijks, maar dan gerelateerd aan religie: de wierookhouder aan de muur. Deze wordt veel gebruikt door Boeddhisten. Zij branden wierook aan de deur om hun gezin geluk te brengen.

Een van de interessantste Nederlandse objecten vinden we de brievenbusklem. Toen we deze voor het eerst zagen op de website van een Nederlandse ijzerwarenhandel hadden we geen idee wat het was. We ontdekten dat de klem wordt gebruikt om de brievenbus vast te zetten, zodat men er tijdens de nieuwjaarsviering geen vuurwerk in gooit. We hebben zoveel geleerd over de Nederlandse cultuur door de context van ijzerwaren te bestuderen.

Rail Bracket
© The Misused

Als jullie met de ijzerwaren van een land naar keuze zouden kunnen werken, welk land heeft dan volgens jullie de interessantste ijzerwaren en waarom?

We hebben hier eerlijk gezegd nog nooit over nagedacht. Vanuit een onderzoekscontext zal waarschijnlijk elk land compleet anders zijn en interessante verhalen hebben.

Jullie werken veel met ijzerwaren. Wat voor andere materialen staan er daarnaast op jullie wensenlijst voor nieuwe toekomstige ontwerpen?

Er is nog zo veel te ontdekken als het gaat om internationale ijzerwaren. We denken niet dat we hier ooit klaar mee zijn. Momenteel willen we ijzerwaren blijven onderzoeken en onze vaardigheden en kennis verdiepen. Wat betreft materiaal en product zoeken we altijd naar zaken die goed bij het idee passen, maar ook zaken die een boodschap duidelijk kunnen overbrengen. We willen projecten op holistische wijze verbeteren.

Floor Drain
© The Misused

Wat willen jullie graag nog bereiken met jullie werk?

We zouden het idee voor iedereen toegankelijk willen maken. Daarom werken we nu aan de publicatie The Misused Guide, waarin we de context van het project gedetailleerd beschrijven. Denk bijvoorbeeld aan een onderzoeksarchief voor ijzerwaren, schetsstudies, ontwerpnotities, experimenten, prototypes en het uiteindelijke resultaat. Met de gids willen we het publiek uitnodigen meer aandacht te besteden aan de details van het dagelijks leven en willen we hen inspireren hun creativiteit slim en praktisch in te zetten.

Daarnaast werken we hard aan de professionalisering van het onderzoek. De laatste tijd zijn we gefascineerd door het concept van 'technofossielen', wat onze complexe maatschappelijke structuren beschrijft in combinatie met de fysieke infrastructuur en technologische artefacten die energie, informatie en materiaalstromen ondersteunen. Wij zien ijzerwaren als een uitstekend 'technofossiel'. Dit willen we verder uitdiepen en we willen de inzichten uit ons onderzoek omzetten in een begrijpbare boodschap voor het publiek, wellicht met een sausje van humor erover.

Als je één iemand in de wereld zou kunnen kiezen om mee samen te werken (een ontwerper, politicus, kunstenaar, wetenschapper of iemand anders), wie zou dat zijn en waarom?

Binnenkort starten we een samenwerking met een Taiwanese antropoloog om de cultuur van ijzerwaren in de moderne wereld te onderzoeken. We willen altijd meer leren over de wereld en kijken hier erg naar uit.

We zouden ook graag samenwerken met onze zuinige grootouders en hun creatieve buren. Wij zijn enorm onder de indruk van de briljante ideeën voor upcycling waar ze soms mee aankomen. Misschien kunnen zij de volgende collectie voor ons ontwerpen.

S Hook
© The Misused

Afgelopen DDW hadden jullie een pop-up store van The Misused bij Piet Hein Eek. Hoe werd dit concept ontvangen?

Dit jaar hebben we bij DDW een collectie van 14 objecten gepresenteerd, naast 2 muren aan ijzerwaren die we in Taiwan en Nederland hadden verzameld. We hebben dit tentoongesteld als een pop-op store in ijzerwaren, die ideeën verkoopt over hoe je ijzerwaren verkeerd kunt gebruiken. Hiermee wilden we bezoekers laten ervaren hoe enthousiast en nieuwsgierig we zijn wanneer we ijzerwarenhandels in het buitenland bezoeken. De scenografie was gebaseerd op een keurige winkelinrichting met planken.

De feedback was divers en interessant. Veel Nederlanders moesten lachen toen ze de objecten zagen die waren gemaakt van goedkope ijzerwaren die zij thuis ook hebben. Maar later, toen ze de objecten bekeken die met ijzerwaren uit Taiwan zijn gemaakt, ijzerwaren die zij nog nooit eerder hebben gezien, waren ze stomverbaasd en wilden weten wat de context van de objecten was.

De omgekeerde reactie gebeurde bij buitenlandse bezoekers die weinig weten over Nederlandse ijzerwaren. De uiteenlopende interactie tussen wat verschillende ijzerwaren voor ieder individu betekenen is behoorlijk interessant. Door bezoekers te observeren en het gesprek met hen aan te gaan, hebben we ook veel geleerd.

Nail Plate
© The Misused

De toepassing van het project The Misused is nu vooral gericht op huishoudelijke objecten. Gaan jullie dit in de toekomst uitbreiden naar andere objecten?

De humor meer in het algemeen op een holistischere ervaring toepassen. Misschien een object op een grotere schaal, of een installatie of zelfs een ruimte. We zouden meer willen werken aan het verhalende aspect van het idee. Zo lang als het ons in staat stelt het initiële idee te delen, zouden we ons niet beperken tot een bepaald medium.

Heb je nog nieuws dat je zou willen delen met de DDW-community?

Momenteel werken we aan alweer de derde editie van het project. Nu gaat het om Britse ijzerwaren. De Britse cultuur is uniek wat betreft de lange en multiculturele geschiedenis, waardoor de research uitdagend en tijdrovend was. We zijn van plan het project in 2020 in Londen te presenteren.

We kijken ook uit naar de designworkshop die we komende maand in Taipei organiseren. Hopelijk kunnen we ons idee goed overbrengen en de deelnemers inspireren.

Tot slot, we documenteren continu ijzerwaren die we overal ter wereld tegenkomen. Beetje bij beetje groeit ons archief. Regelmatig laten we iets zien op ons Instagram-account. We ontvangen graag een foto van ijzerwaren die jullie de moeite waard vinden!

Braided Hose
© The Misused

Hey ontwerper! Wil jij ook gefeatured worden op onze website? Gebruik #heyddw bij je Instagram posts en wie weet ben jij de volgende!

Visitor mode