Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

DDW19 Ambassadors' Dinner

19 December 2019

Een negentiende-eeuwse kerk is het decor van het Ambassadeurs diner 2019. Het ontwerp duo Studio Drift, bestaande uit Lonneke Gordijn en Ralph Nauta, organiseert vanuit hun rol als DDW Ambassadeur dit speciale diner. Het is een moment voor ontmoeting, verwondering en schoonheid, nu en voor latere edities.

Aan tafel zit een brede afspiegeling van de (inter)nationale ontwerpwereld

De Paterskerk kerk, gebouwd in 1890 is nog volop in verbouwing, de heftrucks staan verstopt achter een zwart doek, maar de sfeer is des te specialer. Aan drie lange tafels zitten de gasten in het middenschip, aangelicht door een groen licht, de kleur van de achttiende editie van Dutch Design Week (DDW).

DDW19 Ambassadeur Studio DRIFT: Lonneke Gordijn & Ralph Nauta

Ambassadeur Lonneke Gordijn neemt het woord en vertelt over de geschiedenis van Studio Drift. Hoe ze elkaar tegen kwamen als student op Design Academy Eindhoven en nu al meer dan 10 jaar samen een studio vormen. Het was hard werken om zo ver te komen, veel vallen en opstaan. Maar door te doen leerden ze en werden ze beter. Openhartig hint ze aan het feit dat romantisch gezien hun partnerschap ten einde liep, maar creatief zijn ze samen sterker dan ooit. Samen kunnen ze dromen realiseren, iets wat Ralph in zijn speech ook beaamt.

Aan tafel zit een brede afspiegeling van de (inter)nationale ontwerpwereld. Natuurlijk zijn de DDW19 ambassadeurs aanwezig: Alice Rawsthorn, Jalila Essaïdi, leden van de studio van Stefano Boeri en Studio Drift zelf. Of zoals Martijn Paulen, directeur van Dutch Design Foundation het zegt: ‘Hier zitten de ambassadeurs van het verleden, maar ook van de toekomst.’ Als het aan Martijn ligt is dit het begin van een jaarlijkse traditie. Een moment om elkaar te ontmoeten en te inspireren.

De Nederlandse ontwerpwereld wordt vertegenwoordigd door jong talent als Simone Post, winnaar Dutch Design Award 2019 in de categorie ‘Young Designer’, Enrichers Alissa+Nienke, en VANTOT. Daarnaast waren er ook gevestigde namen als Aart van Asseldonk, verantwoordelijk voor het herontwerp van de kerk, Maarten Baas, Sabine Marcelis, en Kiki&Joost wiens nieuwe studio eerder op zaterdag geopend werd door de wethouder van Cultuur.

DDW18 ambassadeur Wendy Plomp

DDW ambassadeurs zijn creatieve geesten die de ontwerpwereld als geheel verder brengen. Ze weten te motiveren en slaan een brug tussen de creatieve wereld en de maatschappij. Vorig jaar was Wendy Plomp een van de ambassadeurs. Met haar collectief Dutch Invertuals biedt zij jonge ontwerpers een podium. Dat is iets wat ontwerper Job van den Berg ook vindt. Hij is als veelbelovend talent een van de jonge honden op het diner. ”Wendy is zelf geen ontwerper maar wel een echte verbinder, iemand die meerdere ontwerpers bij elkaar brengt en ze wil promoten.”

Hierna gaat het licht uit en keert duisternis terug in de kerk. Wat volgt is een magische show. Hoog in het middenschip heeft Studio Drift hun installatie Shylight geïnstalleerd. Schoorvoetend vallen de uit stof gevouwen lichtobjecten een voor een uit de lucht naar beneden, om vervolgens weer in de beginpositie terug te keren. Het zijn objecten die nog het meeste weg hebben van futuristische wezens uit de zee. Ze combineren een warme schoonheid met koude technologie. Dit alles op muziek die de DJ speciaal voor dit event componeerde. Het resultaat heeft iets mystieks en bovennatuurlijks.

Shy Lights door Studio DRIFT

Dit mystieke aspect is ook wat DELA directeur, Edzo Doeve benadrukt. Hoewel de kerk nog midden in de verbouwing zit, wil Uitvaartverzekeringsmaatschappij DELA, gesteund door een achterban van 4 miljoen leden, van deze kerk iets bijzonders maken. Het moet een plek worden waar mensen bij elkaar komen. Een plek om de belangrijkste momenten in het leven als een huwelijk of een begrafenis te vieren, maar ook om te contempleren en stil te staan bij de betekenis hiervan.

Hij maakt van deze kerk een ceremoniekerk: een plek om te verwonderen over wat er echt toe doet. En dit aspect ziet hij ook terug in het werk van Studio Drift. “Met een oog voor schoonheid combineren zij technologie en kunst.” Daar schuilt volgens Doeve de kracht van het werk van Studio Drift: “Zonder verwondering heeft technologie geen zin.” Hij kocht daarom twee speciale, permanente installaties van Studio Drift aan voor in de kerk. “Schoonheid zit overal, als je er maar voor open staat.”

Close-up DDW19 Ambassador's Diner
© Hutten

Chef-kok Sam van Hutten ziet deze schoonheid in de natuur. Het door hem samengestelde diner bestaat uit drie gangen. Een echte verandering begint door zelf goed te doen en dus is het diner volledig vegetarisch, maar wel vol creatieve combinaties. En dat is de ondertoon van deze avond. Het diner brengt verwondering, schoonheid en creativiteit samen. Een veelbelovende eerste aanzet tot een mooie traditie.

Visitor mode