Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Designers over DDW: Alice Wong

07 June 2022

8 min. leestijd

In een serie interviews vroegen we ontwerpers terug te kijken op hun deelname aan DDW. We trappen af met informatie- en storydesigner Alice Wong, die een behoorlijke DDW-veteraan is in het deelnemen, bezoeken en rondleiden!

Alice, geboren in Amsterdam en opgegroeid in Hong Kong, keerde ruim 10 jaar geleden terug naar Nederland om te studeren aan Design Academy Eindhoven. Als afgestudeerde van 2015 nam ze voor het eerst deel aan DDW. Dat deed ze vervolgens een aantal jaar. De afgelopen jaren begon ze als design guide ook met het geven van rondleidingen.

Toetsmoment in de designwereld

Voor Alice en veel van haar vrienden in de design community voelt DDW als het begin van een nieuw jaar. Alice vertelt: "Het is alsof je je jaar afrondt. Tijd om te presenteren en te vieren waar je de afgelopen maanden mee bezig bent geweest. Want als ontwerpers weten we vaak niet waar anderen aan werken, omdat we zo opgaan in onze eigen creaties. Natuurlijk hang ik rond met mijn vrienden en praat ik over andere projecten. Maar dan is daar DDW. Een plek waar we zeggen: dit heb ik gemaakt, en dit is waarom ik het heb gemaakt. Het voelt bijna als een meetpunt van waar je staat binnen de designwereld. Tegelijkertijd vier je een nieuwe start. Nu is het tijd om je project verder te brengen."  

Kansen en inzichten 

Er zijn veel redenen voor ontwerpers om deel te nemen aan DDW. Maar dat is voor ons als organisatie natuurlijk makkelijk te zeggen! Wat maakt dat Alice terugkomt naar DDW, vroegen we? Alice: "Nou, meedoen en DDW bezoeken betekent voor mij relevant blijven en op de hoogte blijven. Om te zien wat er speelt. Maar ook om feedback te krijgen vanuit verschillende perspectieven. Want we zijn niet alleen, al voelt het soms wel zo als je in een creatieve industrie werkt. Deel uitmaken van DDW opent veel discussies en dialogen. Het helpt om in contact te blijven en te verbinden met mensen in het algemeen en design professionals wereldwijd. Daarnaast biedt het me ook zakelijke kansen. Het helpt me bijvoorbeeld deel te nemen aan andere designfestivals zoals Jerusalem Design Week en opent andere mogelijkheden voor nieuw werk, zoals het geven van gastcolleges aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht of tentoonstellingen in Duitsland." 

DDW versus andere ontwerpfestivals

Met veel internationale designevenementen is het soms lastig om op te vallen. "In DDW zijn er veel projecten niet per se praktisch van aard, maar wel geestverruimend en intellectueel stimulerend," legt Alice uit. "Er is veel verlangen aanwezig, niet alleen om dingen te realiseren, maar ook om te durven en te dromen over wat anders zou kunnen. Dat is iets wat ik hier meer zie dan op andere plekken. Er is tijd en ruimte om te praten over onderzoek en waar dat toe leidt, hoe onze toekomst eruit zal zien. Heel conceptueel." 

Over generaties

DDW besteedt al sinds jaar en dag aandacht aan jong en nieuw ontwerptalent. Waarom vindt Alice het essentieel dat studenten en de jongere generatie ontwerpers meedoen? "Het helpt echt om te leren en te ervaren hoe je je project opbouwt en etaleert vanaf het allereerste begin tot het moment dat je exposeert. Het helpt ook om ervaring op te doen en alle vragen van bezoekers aan te pakken. Om gelijkgestemde professionals te ontdekken die verschillende inzichten geven. En het helpt om te kunnen reageren en met al deze input hun project naar een ander niveau te tillen. Om dit goed te kunnen doen, is veel blootstelling en oefening nodig. Ook om duidelijk te zijn over wat je doet. Want soms werken studenten aan hun projecten, en zijn ze zich niet noodzakelijk bewust van al hun beslissingen. En dan zijn er deze exposities, waar ze zich moeten openstellen.  Door vragen te stellen over projecten vanuit alle invalshoeken kunnen gesprekken met bezoekers veel losmaken. En ik denk dat dit een heel productieve vorm van dialoog is voor hen om hun project en zichzelf verder te ontwikkelen."

Ergens tussenin

Als ontwerper die al wat jaren meedraait, voelt Alice zich soms een beetje tussen wal en schip. Ze is niet het jonge en gretige nieuwe talent of de pas afgestudeerde, maar tegelijkertijd ook niet de prominente en bekende naam die alle schijnwerpers op zich gericht krijgt. "Het ligt niet alleen aan mij. Ik merkte vorig jaar dat mijn generatie niet echt aanwezig was. Ik heb rondgevraagd, en mensen hadden het gevoel dat ze niet mee wilden doen omdat ze het al een paar keer gedaan hebben. Het kan heel stressvol zijn om te exposeren, en soms heb je gewoon een pauze nodig. Doe nieuwe dingen en laat het aan de jongere generaties over om de nodige ervaring op te doen om verder te komen in hun vakgebied," legt Alice uit.   

Aan de slag als design guide

Met genoeg expositie- en DDW-ervaring op zak, besloot Alice om anders mee te doen! Ze vertelt ons over haar rol als design guide. "Als gids vond ik het veel leuker om aan DDW deel te nemen, omdat ik de tijd en energie heb om de ruimte te nemen om het project van iemand anders te bestuderen. Ik moet het beter begrijpen om het aan mijn groepen uit te kunnen leggen. Ik heb bijvoorbeeld nooit echt die energie en tijd gehad om me te richten op gecureerde tentoonstellingen. En als rondleider is dat veranderd, en dat vind ik leuk!" Soms ontstaan er interessante gesprekken tijdens het gidsen, zo vertelt Alice. "Ik begeleidde een tour van een Chinese delegatie naar de Design Academy eindexamenexpositie. Dus dan vragen ze naar die projecten. Wat is het nut daarvan? Verdienen ze geld? En zo verder. Maar toen werden de vragen meer politiek en gericht op mijn persoonlijke mening, wat interessant is. Zulke momenten stimuleren me om na te denken over een manier om te communiceren met mensen met tegengestelde meningen en toch een constructieve dialoog te voeren."  

Verschillende mensen, bekende gezichten en interessante geesten 

De sfeer van DDW is moeilijk te beschrijven. Maar Alice vindt het niet erg om een poging te wagen: "Tijdens DDW heerst er een onverwachte en gekke vibe. Meestal weet je niet wat er gebeurt! Je raakt in leuke discussies verwikkeld met vrienden en praat bijvoorbeeld over wat het betekent om alles te hebben en niet genoeg te hebben, of overvloed in twijfel te trekken. We bezoeken ook feesten, symposia, verschillende lezingen en tentoonstellingen. Er is zoveel te doen! Ik ben hier al bijna 10 jaar. DDW voelt gewoon als thuiskomen. Je loopt vrienden tegen het lijf en mensen met wie je werkt. En je praat wat bij en dan haal je ineens samen een ijsje of een biertje. Dan blijf je gewoon verschillende mensen tegen het lijf lopen, bekende gezichten en interessante geesten en heb je gekke gesprekken over wat er gebeurt. Dat is heel erg tof," besluit ze.

Dit jaar komt Alice terug naar DDW. Als deelnemer? Misschien, maar als bezoeker zeker. En wie weet, misschien tref je haar wel weer als design guide, die verschillende groepen wegwijs maakt in DDW22!

Doe mee aan DDW

Deelnemen aan DDW net als Alice Wong?

Naar de deelnemerspagina
Visitor mode