Zoeken

Sluit zoeken
Pers Archief

Dutch Design Week 2019 is a wrap!

27 October 2019

Dutch Design Foundation (DDF) koos met het thema If not now, then when? voor Dutch Design Week 2019 letterlijk voor een call to action aan iedereen om niet langer af te wachten, maar NU in actie te komen en de toekomst vorm te geven.

De positieve conclusie na negen dagen Dutch Design Week (DDW) is dat de toekomst uitdagingen kent, maar ook een grote groep mensen die niet bij de pakken neer gaat zitten en de mouwen opstroopt. De vele (inter)nationale bezoekers met allerlei verschillende achtergronden gingen hierover in gesprek met de creatieve voorhoede.
Martijn Paulen: ‘Er zijn belangrijke zaden geplant om er ook voor te zorgen dat de toekomst er een is van innovatie en verbeelding. Van producten, materialen en diensten die onze wereld echt vooruithelpen.” 

Tijdens DDW19 toonden (inter)nationale ontwerpers niet alleen slimme inzichten voor de maatschappelijke onderwerpen van deze tijd, ze presenteerden conceptuele en technologische innovaties, nieuwe alternatieve materialen, vernieuwingen binnen ambachten en systemen, naast een nieuwe esthetiek en gebruikscultuur. DDW19, met diverse exposities, lezingen, tours en labs, trok 350.000 bezoekers, dit jaar meer uit professionele en internationale hoek. 

Aan dit succes hebben de ambassadeurs van 2019 Studio Drift, Jalila Essaïdi, Alice Rawsthorn en Stefano Boeri een grote bijdrage geleverd. Zondag 27 oktober heeft Paulen hen bedankt voor hun onontbeerlijke inzet tijdens een exclusief closing event en zijn de nieuwe ambassadeurs bekendgemaakt.

#DDW20 ambassadeurs Lidewij Edelkoort en Sabine Marcelis met DDF directeur Martijn Paulen
© Simone Frank

Nieuwe ambassadeurs DDW20

DDF maakt met trots bekend dat het stokje voor DDW20, van 17 tot 25 oktober, wordt overgenomen door Lidewij Edelkoort, Sabine Marcelis en Sean Carney. Edelkoort geldt sinds decennia als een van de meest belangrijke en vooraanstaande trend forecasters ter wereld en deelt haar ambassadeurstitel voor DDW20 met designer Marcelis, die de designwereld stormachtig verovert, en Carney die bij Philips verantwoordelijk is voor de Healthcare Transformatie Services. “Deze ambassadeurs vertolken vanuit compleet verschillende disciplines en achtergronden het gedachtengoed van design, op een manier die ervoor zorgt dat mensen geïnspireerd raken en anders leren kijken,” licht directeur Paulen de keuze van ambassadeurs voor DDW20 toe. 

Lidewij Edelkoort is curator, een meermaals onderscheiden voormalig directeur van DAE (1998–2008), en vooral één van ‘s werelds bekendste trend forcasters. Ze reist de wereld over om socio-culturele trends te signaleren en te duiden en die kennis in te zetten bij concepten voor internationale opdrachtgevers. Daarnaast maakt Trend Union, Edelkoorts bureau in Parijs, trendboeken voor diverse internationale merken als Armani en Prada. Ze is decaan van Hybrid Design Studies en oprichter van de MFA Textiles Masters van Parsons in New York. Ook richtte ze New York Textile Month op, dat elke september verschijnt. “Ik hoop dat het een vruchtbare samenwerking wordt waarin we de veranderingen die dit jaar al zo duidelijk zijn door kunnen zetten. Misschien moet het allemaal nog wat radicaliseren. Ik denk dat het belangrijk is dat we de lokale designcommunity koppelen aan de internationale designcommunity. Meer saamhorigheid creëren. Er is al zoveel goeds, we hoeven niet zo heel veel te doen.”


Sabine Marcelis is een in 2011 aan het DAE afgestudeerde ontwerper met een fascinatie voor materialen als marmer, giethars, neon en glas en voor de manier waarop dingen worden geproduceerd. Over haar rol als kersverse ambassadeur, zegt ze: “Ik zou het jaar graag gebruiken om een grootschalige rondreizende installatie te creëren waarmee ik anderen wil inspireren. Ook wil ik ermee laten zien hoe ik voortdurend nieuwe mogelijkheden binnen productieprocessen ontwikkel en realiseer. Als ambassadeur hoop ik het jaar te gebruiken om dat op een grotere schaal en een hoger niveau te doen.”

#DDW20 ambassador Sean Carney

Sean Carney heeft grote ambities binnen multinational Philips als Chief Design Officer & Head of Healthcare Transformation Services. Hij staat hiermee aan de wieg van belangrijke ontwikkelingen en veranderingen binnen de gezondheidszorg. Met een toenemende en verouderende bevolking zijn de uitdagingen legio. Carney: “We moeten de beste en slimste geesten samenbrengen in multidisciplinaire teams om binnen onze creatieve industrie de toekomst van de gezondheidszorg te herdefiniëren en te transformeren. Ik kijk er naar uit om de kracht van experience-design te laten zien bij het toegankelijker en duurzamer maken van de gezondheidszorg waarbij de nadruk ligt op het echt voor mensen zorgen.”

Ambassadeurs DDW19

Studio Drift (Lonneke Gordijn en Ralph Nauta) toonden tijdens DDW19 Shylight en Flylight in Domusdela, Materialism in Kazerne en het speciaal voor DDW gerealiseerde project Materialism - The bag project in het Van Abbe Museum. “Voor ons is het ambassadeurschap een eer en ook een prestatie”, zeggen ze. “Twintig jaar geleden ontmoetten we elkaar als studenten in Eindhoven, inmiddels zijn we stappen verder in onze carrière als professionals èn als ambassadeurs. Met onze projecten hebben we een bijdrage geleverd en hebben we onze kennis gedeeld over hoe je met zakelijke durf je eigen pad kunt kiezen.”

Jalila Essaïdi, gespecialiseerd in bio-based materialen en bio-art, is internationaal erkend en bekroond met  projecten als ‘bulletproof skin’ en ‘Mestic’ en oprichter van BioArt Laboratories. Tijdens DDW initieerde zij verschillende tentoonstellingen bij BioArt Laboratories en ging ze in op het belang van broedplaatsen. Ze kijkt tevreden terug op haar ambassadeurschap: "Ik ben blij te zien dat tijdens de Dutch Design Week BioArt en BioDesign sterk worden geaccepteerd. Toen ik tien jaar begon aan de crossover van biotechnologie en kunst werd het niet als normaal gezien. Ik ben blij dat we van het zeer menselijke gecentreerde Antropoceen-tijdperk naar meer symbiose tussen natuur, technologie en maatschappij gaan."

Alice Rawsthorn, bekroond designrecensent en auteur van de veelgeprezen boeken: Design as an attitude en Hello world: where design meets life, vond het een eer om ambassadeur te zijn geweest. “Het is bemoedigend om te zien dat Dutch Design Week sterker en levendiger is dan in voorgaande jaren, en dieper ingebed in de stad. Ik ontdekte interessante ontwerpprojecten, vaak van ontwerpers die nieuw voor me zijn, waardoor ik veel ideeën en inzichten heb opgedaan voor mijn werk in de toekomst.” 

Een van de hoofddoelen van Stefano Boeri (samen met Franscesca Cesa Bianchi oprichter van Stefano Boeri Architetti), is het oplossen van de verstedelijking en de impact van steden op klimaatverandering, zoals hij onder andere doet met zijn bekende project Vertical Forest. Zijn bijdrage als ambassadeur sluit daarop aan: “Ik wil mensen bewust maken dat steden de knooppunten zijn van een nieuwe wereldwijde groene infrastructuur die zich zal uitspreiden over de hele planeet. Samen moeten we dit nieuwe tijdperk inslaan waarin steden en natuur samenwerken.” Tijdens DDW gaf hij onder andere The Green Obsession talk.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Neem voor meer informatie contact op met press officer Anoek Hagenaars:
T: +31 (0)6 16 60 45 77
E: anoek@dutchdesignfoundation.com
www.ddw.nl
Bekijk de DDW Flickr pagina voor meer beeldmateriaal.

Visitor mode