Alle kinderen moeten op een gelijkwaardige manier verhalen kunnen ervaren. Lotte Meeuwissen onderzoekt de rol van de andere zintuigen in de visueel dominante wereld waarin we leven. ‘Waar zit jouw neus?’ helpt kinderen met het verbinden van taal aan ervaringen die zij hebben met het reukzintuig.
Inclusieve leestafel
In de Nederlandse taal zijn er veel woorden die ons helpen uiten wat we zien. Tegelijkertijd bestaan er maar weinig woorden die omschrijven wat we ruiken. Zo staat er maar één officieel ruikwoord in het Nederlands woordenboek, namelijk: ‘muf’. Dit project leert kinderen meer te communiceren over ervaringen die zij hebben met de neus.
Door geuren een rol te geven in het vertellen van verhalen wordt leerplezier gestimuleerd en gelijkwaardigheid tussen kinderen met en zonder visuele beperking bevorderd. Het is belangrijk dat de geuren er niet zijn om slechts te entertainen, maar dat ze nieuwe informatie geven binnen een verhaal. Hierdoor leren kinderen om kritischer te zijn en realiseren ze dat de aanwezigheid van de geuren een reden hebben. Je geeft kinderen eigenaarschap en laat blijken dat hun verbeeldingskracht en interpretatie er toe doet.
De inclusieve leestafel brengt kinderen een multi-sensoriële beleving van een verhaal. Met de leestafel worden o.a. publieksprogramma's en activiteiten ontwikkeld voor bibliotheken en musea in Nederland waar alle kinderen, met en zonder visuele beperking, op een gelijkwaardige manier aan mee kunnen doen.