Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

A __________ at the Table:

Gezamenlijke visie op ons toekomstige voedsellandschap

We nodigen iedereen uit om plaats te nemen aan onze tafel terwijl we het Eindhovense voedselsysteem in kaart brengen aan de hand van verhalen en objecten. Dit werk is gebaseerd op onderzoek maar gericht op de toekomst, en slaat een brug tussen nu en de toekomst door middel van burgerparticipatie.

Voedsel Voor Iedereen

Voedsel is iets dat ons allemaal verbindt en is zowel diep persoonlijk als inherent politiek. Voedsel heeft vele doelen en vele vormen en toch worstelen de systemen die we ontwerpen om onze relaties met ons voedsel te vergemakkelijken om aan onze pluralistische behoeften en verlangens te voldoen. Als we ons verdiepen in de dingen die ons het meest dierbaar zijn, brengen we de complexiteit van onze ecologische en door de mens gemaakte systemen aan het licht. We nodigen je uit om na te denken over welk voorwerp of materiaal jou verbindt met je eigen gekoesterde voedselverhaal en om dit met ons te delen in onze gemeenschapsstudio bij Sectie-C, waar we de vele verhalen van dit voedsellandschap in kaart zullen brengen. Misschien is het een bepaalde keramische schaal, een manier van koken, een recept, een manier van samenzijn met anderen. Wat het ook is, er is ruimte voor aan onze tafel.

Methode Voor Relationele Mapping

Deze praktijk van relationeel in kaart brengen maakt gebruik van verhalen en objecten om de mogelijke rechtvaardige toekomst te visualiseren voor gemeenschappen die verbonden zijn door voedselsystemen. Materialen en voorwerpen hebben een inherente waarde en kunnen ons helpen te verwoorden wat we anders misschien niet zouden kunnen verwoorden. Objecten bevatten ook verhalen die eerder spreken over onze menselijkheid dan over onze politieke voorkeuren. Geïnspireerd door de visuele taal van Delfts blauw, zijn er blauwe verfstiften en sneldrogende klei beschikbaar voor degenen die hun verhalen in het landschap van de voedselverhalen in kaart willen brengen.

Participatieve Ontwerpbenadering

Co-design met slechts een paar hoofdrolspelers is niet genoeg, maar een groter en opener systeem nodigt uit tot grotere complexiteit. Daarom is de manier waarop we iedereen een plaats geven aan de besluitvormingstafel een daad van relatie en vereisen we grote zorgvuldigheid en regels voor betrokkenheid om veilige en eerlijke deelname te garanderen. Deze benadering van het democratiseren van design bij het nastreven van onze collectieve voedseltoekomst werd in 2022 in Glasgow getest in samenwerking met The Glasgow School of Art en The Centre for Civic Innovation. Het is nu een bekroonde Global Case Study van het Service Design Network. We kijken ernaar uit om je te zien plaatsnemen aan de tafel van 21-27 oktober.

Over FUTURESCAPES

Een ontwerpduo dat bouwt aan een relationele ontwerppraktijk. Wij geloven in het uitdagen van conventies die onze steeds evoluerende maatschappij niet langer dienen. We doen dit door middel van relationele betrokkenheid en gesitueerde onderzoekspraktijken. Onze projecten en praktijk zijn ingebed in de gemeenschap in plaats van voorbehouden aan een selecte groep. Dit alles maakt deel uit van onze 'un-studio'-ethos, waarbij we ons opnieuw voorstellen wat design kan doen ten dienste van anderen.
Visitor mode