Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Indo Future Talks

Voorbij de verhalen van het koloniale verleden, zonder het te vergeten. Ga mee in gesprek over dit onderwerp via kleurrijke illustraties.

De mensen die na de Tweede Wereldoorlog vanuit Indonesië naar Nederland zijn gekomen verdwijnen. De opvolgende generaties willen de geschiedenis levend houden en zijn op zoek naar hun roots. Wat doen we met alle informatie die hierover bekend is? En wat geven we mee aan de nieuwe generaties?

Als je weet waar je vandaan komt, weet je waar je naartoe kan.

De Nederlandse bevolking bestaat voor meer dan tien procent uit mensen met roots in Indonesië. Veel van deze mensen zijn geïnteresseerd in hun familieverhalen en de koloniale geschiedenis, omdat er in de lessen op school weinig tot geen aandacht aan werd gegeven. Via verschillende platformen zoeken mensen naar informatie, herkenning en verbinding met anderen. Hieruit zijn prachtige en leerzame initiatieven ontstaan zoals onder andere theaterstukken, kunst, podcasts, tijdschriften, boeken en documentaires. Er wordt dus van alles gemaakt om te leren over onze koloniale geschiedenis. En elk jaar op 15 augustus vindt de herdenking plaats, waarbij de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost Azië wordt herdacht.

Met je blik vooruit.

Gigi van Grevenbroek is één van de mensen die nieuwsgierig op zoek is naar haar Indische familiegeschiedenis en de algemene koloniale geschiedenis. Naast alle geromantiseerde verhalen over vroeger is er tegenwoordig gelukkig ook genoeg informatie over de roerige tijd in het gekoloniseerde Indonesië te vinden. Deze geschiedenis wekt bij veel mensen sterke emoties op. In haar omgeving merkt Gigi op dat veel mensen blijven hangen in deze verhalen uit het verleden en er een melancholische sfeer ontstaat.
Het is fijn om steun bij elkaar te vinden, maar de geschiedenis van onze voorouders is veel meer dan alleen een zwarte bladzijde. De Indische, Molukse en Papoua gemeenschap is sterk en dit wil Gigi laten zien in haar illustraties. Ze wilt verder gaan dan herinneren delen en steun betuigen, en gelooft dat illustraties en het gesprek openen daar een middel voor kunnen zijn. Het is tijd om onze vrijheid te vieren en na te denken wat we gaan doen we met alle informatie en verhalen die we hebben. Wat willen we meegeven aan de generaties die na ons komen?

Ga mee in de illustratieve interactie op Dutch Design Week.

Gigi verzamelt de gedachten rondom de vraag ‘Wat willen we meegeven aan de volgende generaties?’ en verbeeldt de antwoorden in een aantal nieuwe illustraties voor het project ‘Indo Future Talks.’ Samen met haar bestaande werk kan je deze beelden bekijken en aanschaffen in een huiselijke sfeer, die refereert naar de Indische, Molukse en Papua gemeenschap. Via een gastenboek, een memory spel en de ontwerper haarzelf kan je je gedachten over de illustraties en dit onderwerp delen. Welke elementen in het beeld spreken je aan? Wat weet jij over de koloniale geschiedenis in Indonesië? Welke verhalen wil jij meegeven aan de nieuwe generaties?
Gigi wilt met Indo Future Talks het gesprek op gang brengen over dit complexe onderwerpen en alle informatie verzamelen. Dit dient weer als inspiratie voor meer nieuwe beelden in dit project in de toekomst. Want zij verwacht dat hoe meer kennis over de Indische, Molukse en Papoua gemeenschap wordt gedeeld, hoe meer verbintenis er tussen mensen ontstaat. Of je nu wel of connectie hebt met dit onderwerp, door de gedetailleerde illustraties is er voor elke bezoeker wel een element te vinden waarop je kan aanhaken.

Over Gigi van Grevenbroek

Gigi van Grevenbroek werkt als illustrator vanuit De Havenloods in Utrecht. Ze werkt in opdracht en heeft een webshop met ansichtkaarten, prints en notitieboekjes (geproduceerd van gerecycled materiaal).

Gigi’s werk is kleurrijk en toegankelijk voor een brede doelgroep. Achter elk beeld zit een verhaal over een maatschappelijk onderwerp. Ze wordt geïnspireerd door haar Indonesische roots en gelijke mensenrechten. Hiermee hoopt Gigi meer bewustzijn te creëren en mensen met elkaar te verbinden.
Strijp T+R area, Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30
Map wordt geladen...
Deels rolstoel toegankelijk
Toiletten aanwezig
Visitor mode