Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Trilix Bamboo Pavilion

Een nieuwe definitie van duurzame architectuur met innovatief bamboeontwerp

Het Trilix Bamboe Paviljoen, een Nederlands ontwerp van studio akēka, is een duurzame bamboestructuur tentoongesteld op het Ketelhuisplein. Het benadrukt milieuvriendelijke architectuur en toont de mogelijkheden van bamboe in stedelijk ontwerp, en inspireert tot duurzame praktijken.

Innovatief Ontwerp

Het Trilix Bamboe Paviljoen is een visionair paviljoen, van Nederlands ontwerp, met zijn ingewikkelde vlechtwerk geweven van een plant die bekend staat als de snelst groeiende ter wereld. Gecreëerd door een ontwerp-bouw consortium bestaande uit de Dutch Bamboo Foundation, studio akēka en Vinc Math Bamboo Consulting. Oorspronkelijk gebouwd in Oeganda, was het paviljoen ontworpen om de veelzijdigheid en kracht van lokaal geproduceerde bamboe als bouwmateriaal te laten zien. Het succes leverde een uitnodiging op van de [organisatie of entiteit die de uitnodiging heeft verstuurd] om een tweede versie te bouwen in Brussel voor het New European Bauhaus Festival in het voorjaar van 2024, een initiatief van de Europese Commissie om schoonheid, duurzaamheid en inclusief ontwerp te bevorderen. Nu, te zien op de Dutch Design Week 2024 in Eindhoven, staat het paviljoen als een bewijs van de gezamenlijke inspanningen van het consortium om de grenzen van milieuvriendelijke architectuur te verleggen, waarbij organische vormen worden gecombineerd met moderne stedelijke esthetiek.

Duurzaamheid in Actie

Duurzaamheid is het kernprincipe achter het Trilix Bamboepaviljoen. Elk aspect, van materiaalselectie tot constructie, is zorgvuldig gepland om de milieubelasting te minimaliseren. Bamboe, een snel hernieuwbare grondstof, is de kern van het ontwerp van het paviljoen en belichaamt ecologisch verantwoorde architectuur. Het merendeel van de gebruikte bamboe werd geoogst in Georgië en in Nederland. Het paviljoen benadrukt niet alleen het potentieel van bamboe, maar laat ook zien hoe traditionele bouwtechnieken kunnen worden aangepast aan hedendaagse standaarden. Het nodigt uit tot discussie over hoe we het ruwe materiaal kunnen gebruiken met de mogelijkheden van toekomstige innovaties, zoals kruislaaghout van bamboe en hout. Nu in zijn derde iteratie, zet het paviljoen zijn reis voort in Eindhoven en versterkt het zijn boodschap van duurzaam ontwerp en milieuvriendelijke zorg.

Gemeenschap en Erfgoed

Naast zijn architecturale betekenis als zonweringstructuur, dient het Trilix Bamboepaviljoen als een baken voor gemeenschapsparticipatie en inspiratie. Het is meer dan alleen een structuur; het is een ruimte waar bezoekers worden aangemoedigd om de mogelijkheden van duurzaam leven en stedelijk ontwerp te verkennen. De open en uitnodigende indeling van het paviljoen bevordert interactie en dialoog, en creëert een platform voor uitwisseling tussen bezoekers. Door middel van workshops, discussies en tentoonstellingen binnen het paviljoen streeft het consortium ernaar een blijvende erfenis van duurzaamheid en innovatief denken achter te laten. Het gebruik van het paviljoen op locaties van Oeganda tot België, en nu voor het eerst in Nederland, illustreert een wereldwijde samenwerking die zich richt op het delen van kennis en het bevorderen van duurzame praktijken. Het Trilix Bamboepaviljoen is niet alleen een architectonische prestatie, maar een katalysator voor verandering, die toekomstige generaties inspireert om creatief en verantwoordelijk na te denken over de gebouwde omgeving.

Over studio akēka + dutch bamboo foundation

Wij zijn een ontwerp- en bouwcollectief met als missie steden in de hele EU te verbeteren door inclusieve ontmoetingsplaatsen te creëren die de schoonheid en veelzijdigheid van bamboe laten zien. We willen het bewustzijn vergroten over de impact van klimaatverandering op stedelijke landschappen en inspireren tot transformatieve acties. Deze paviljoens zullen dienen als een tastbare representatie van een regeneratieve toekomst, waarin lokale oplossingen wereldwijde verandering stimuleren.
Strijp-S area, Ketelhuisplein, Ketelhuisplein
Map wordt geladen...
Deels rolstoel toegankelijk
Toiletten aanwezig
Visitor mode