Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Leuchte 47

Het gewone transformeren - regengootmodules gebruiken voor een armatuur

Mijn inspiratie komt van een alledaags object, een object dat iedereen elke dag bewust of onbewust ziet. Regengoot modules. Omdat dit object wordt toegeschreven aan de architectuur, vond ik het spannend om het doel van deze modules te vervreemden en de vorm ervan te gebruiken voor mijn Leuchte 47.

Inspiratie

Voor dit project wilde ik halffabrikaten, modules, verbindingsonderdelen, hardware, enz. gebruiken die door de industrie geprefabriceerd worden. Toen stuitte ik op de regengootmodules. Regengoten hebben een zeer vertrouwde ontwerptaal voor ons, omdat we ze elke dag zien, bewust of onbewust. Omdat dit object wordt toegeschreven aan de architectuur, vond ik het des te spannender om het doel van deze modules te vervreemden en ze te gebruiken voor mijn Leuchte 47. Ik vond het een leuk idee om de vorm van de regengoot van buiten naar binnen te halen.

Realisatie

Een regengoot bestaat meestal uit een horizontale module, een verticale module en een sectie van 47 graden die dienst doet als verbindingsmodule. Daar komt de naam vandaan. Om de vorm van de goot over te nemen, heb ik een horizontale module en een verbindingsstuk van 47 graden doormidden gesneden en bepleisterd. Om de twee helften van het armatuur uiteindelijk aan elkaar te kunnen bevestigen, werkte ik met een staaf. Deze staaf werd vervolgens verbonden met dopmoeren en M8 draadstang.

Ontwerptaal

Ik wilde de dopmoeren gebruiken om de verbinding duidelijk te laten zien en ook om te benadrukken dat het armatuur uit twee helften bestaat. Door de dopmoeren te gebruiken, wordt de verbinding sierlijk en heeft daardoor een esthetische aantrekkingskracht naast de functie om de twee delen bij elkaar te houden. De handgreep geeft het armatuur een lichtheid die je uitnodigt om het te plaatsen op een manier die bij je past.

Over Rechfelden Niklas

Niklas Rechfelden is een Oostenrijkse ontwerper die in Berlijn woont en studeert voor een Master in Product Design aan de Universiteit voor de Kunsten. Zijn werk varieert van objectontwerp en scenografie. Geïnspireerd door alledaagse situaties onderzoekt hij het leven met onze wereld van objecten. In zijn werk probeert hij een wisselwerking te creëren tussen emotie en functie. Geïnspireerd door traditionele en industriële ambachtelijke methoden is Niklas nauw betrokken
Visitor mode