Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Embassy of Inclusive Society

De Embassy of Inclusive Society nodigt je uit om inclusiviteit als een proces te zien. Het is geen eenmalige actie of een vinkje op een checklist. We zien inclusiviteit als een serie momenten waarin we oude gewoontes ontleren en nieuwe dingen leren.

Een actief proces van leren en ontleren

De afgelopen jaren kregen we als samenleving meer aandacht voor diversiteit (de mix van verschillende mensen) en werkten we aan inclusiviteit (openstaan voor en open omgaan met die verschillen). Positieve veranderingen zorgen voor meer gelijkheid en toegankelijkheid en geven ruimte aan verschillende stemmen. Je zou denken dat we er al zijn.

Maar als je naar het nieuws kijkt of op sociale media scrolt, merk je dat dit niet zo is. Er is nog veel werk te doen. Inclusiviteit heeft geen simpele oplossing of tijdslimiet. Er zijn nog steeds onrechtvaardige systemen. En omdat mensen altijd zullen verschillen en samenlevingen veranderen, blijft de zoektocht naar inclusiviteit belangrijk.

Daarom nodigt de Embassy of Inclusive Society je uit om inclusiviteit als een proces te zien. Het is geen eenmalige actie of een vinkje op een checklist. We zien inclusiviteit als een serie momenten waarin we oude gewoontes ontleren en nieuwe dingen leren. Denk bijvoorbeeld maar aan de woorden die we gebruiken, of aan de manier waarop we met elkaar omgaan. Bij elke stap stellen we vragen over sociale normen en relaties. En nog belangrijker: elke beslissing of actie leidt ons naar een nieuw leermoment.

Dutch Design Week 2024: drie leerwegen

Hoe maken we van losse projecten een doorlopend proces?
Inclusiviteit vraagt om verbindingen. Tussen verschillende thema's, sectoren en disciplines. Maar hoe maken we van losse projecten een doorlopend proces? Bijvoorbeeld door de dingen die we leren van een bepaald project toe te passen in een ander project of in de bredere context.

We hebben mensen nodig die als ambassadeurs voor verandering kunnen optreden, die verbanden zien en verbindingen maken. Vorig jaar begon de Embassy met het onderzoek Lorem Ipsum en maakte richtlijnen voor inclusieve presentaties. Dit jaar zijn die richtlijnen gebruikt om de overkoepelende expositie ‘Designing for Society’ gastvrijer en toegankelijker te maken.

Welke rol kunnen ontwerpers spelen in de zoektocht naar inclusiviteit?
Inclusief ontwerpen betekent ontwerpen voor de diversiteit van onze samenleving. Daarvoor is het belangrijk om oog te hebben voor alle mensen en al hun – zichtbare en onzichtbare – verschillen en om hun verschillende behoeften te begrijpen. Werken met de input, inzichten en kennis van mensen die ervaringsdeskundigen zijn, is cruciaal. Ontwerpers dragen bij aan inclusiviteit door vragen te stellen en aannames uit te dagen.

Wat kunnen ontwerpers (ont)leren om voor iedereen en ieder lichaam te ontwerpen?
Het doorlopende proces van leren en ontleren is ook belangrijk voor de Embassy zelf. We kijken naar hoe ontwerpers bijdragen aan een inclusieve samenleving, aan de ene kant, en geloven dat we nog veel kunnen (ont)leren om samen beter te ontwerpen voor iedereen.

Dit betekent onder meer vragen stellen over bestaande ontwerpprocessen en onze ideeën over schoonheid. Zo kunnen we beter aan de behoeften van een diverse samenleving voldoen. Voor gelijke ervaringen moeten we informatie op verschillende manieren toegankelijk maken. Nu is ontwerp vaak nog heel visueel; inclusief ontwerp vereist juist dat we ontwerpen met en voor alle zintuigen en zo werken aan gelijkwaardigere informatieoverdracht. Dit jaar breiden we het Lorem Ipsum onderzoek uit: we onderzoeken wat er nodig is voor het ontwerpen van toegankelijke en verrijkende evenementen. Deze vraag zal centraal staan tijdens het Embassy evenement op Dutch Design Week.

Over World Design Embassies

World Design Embassies zet ontwerpkracht in bij het ontwikkelen van nieuwe vergezichten en concrete oplossingsrichtingen voor maatschappelijke uitdagingen. In open coalities werken we met partners en ontwerpers aan de toekomst.
Strijp-S area, Ketelhuisplein, Ketelhuisplein
Map wordt geladen...
Deels rolstoel toegankelijk
Toiletten aanwezig
Visitor mode