Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Wool Matters

De rol van wol in het weven van landschappen

Wol belichaamt levenswijzen die door generaties heen lopen. Wol is verbonden met een landschap en een gemeenschap. Met de focus op de Nederlandse context verkent het project wol als een wever van mensen, dieren en land, op zoek naar alternatieve waarden voor wol.

Navigeren door het lokale wollandschap

Niet alle wol is gelinkt aan een problematische industrie, niet alle wol in Nederland wordt verbrand, alle wol kan waarde hebben.

Elk jaar blijft de wol die door schapen in Nederland wordt geproduceerd zonder duidelijke bestemming, maar lokale initiatieven zetten zich in om deze wol te redden van verspilling en weer in omloop te brengen. Als onderdeel van het Fibershed Nederland-netwerk reisde Beatriz door het land om de verhalen te horen en de omgevingen te fotograferen van boeren, kunstenaars, makers en verwerkers die het lokale wollandschap vormen. Hun perspectieven werden samengebracht in een boek, als een visuele en tactiele verkenning van de lokale wolreis.

Geïnspireerd door de coproductie van mens en natuur, die inherent is aan ambacht, en gericht op het inspireren van de lokale gemeenschap om actief deel te nemen, werd in samenwerking met Leidse Deken en lokale burgers een pure wollen deken co-ontworpen en geproduceerd. Deze deken vertegenwoordigt een ontmoetingsplaats tussen alle actoren van het landschap. Het heet 'Een deken voor de bodem' en symboliseert de ideale laatste fase in het leven van wol.

Onderzoeken van wol als een systeem

Wool Matters is het afstudeerproject van de multidisciplinaire designer Beatriz Isca. Met een post-humanistische benadering verkent het project wol als een systeem om de symbiotische relaties tussen mensen, dieren en land te begrijpen. Zich bewust van de menselijke en niet-menselijke actoren binnen het ecosysteem van wol, ging de designer in gesprek met verschillende betrokken partijen in het lokale wollandschap om kansen te ontdekken en gebreken aan te pakken. Handwerk en kennis van materiaal worden gebruikt als hulpmiddelen om dialogen te starten over het creëren van een gedeelde visie die alle actoren verbindt en de besluitvorming in handen van de lokale gemeenschap legt.

Wol als een geschenk van de natuur

Het project werkt in tegen het westerse verhaal van menselijk exceptionalisme dat wol ziet als een hulpbron die alleen bestaat om aan menselijke behoeften te voldoen, ongeacht de schade die het met zich meebrengt. Het pleit voor een verandering in de manier waarop we leven, en brengt ons terug naar een natuurlijk ritme. Wol is een geschenk van de natuur en een zachte herinnering aan hoe verweven we zijn met de andere levensvormen om ons heen.

Play video

Over Beatriz Isca

Beatriz Isca (1998) is een multidisciplinaire ontwerper die zich richt op duurzaamheid, met een passie voor het opnieuw bedenken van hedendaagse systemen en het speculeren over de gewenste toekomst morgen. Haar achtergrond in productontwerp bracht haar ertoe vraagtekens te zetten bij de manieren waarop we ontwerpen, produceren en consumeren, los van de natuur en onverschillig voor de grenzen ervan. Ze werkt holistisch aan de verkenning van duurzame strategieën.
Strijp T+R area, BioArt Laboratories, Oirschotsedijk 14-10
Map wordt geladen...
Niet rolstoel toegankelijk
Toiletten aanwezig
Visitor mode