Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

The Pigeon Dialogues

De toekomst van het platteland

De Duivendialoog gaat in op de sterke scheiding tussen platteland en stad. Geïnspireerd door duivenpost en de historische duiventillen die je af en toe nog tegenkomt op het platteland, is deze installatie een veilige ruimte om ideeën uit te wisselen en discussie mogelijk te maken.

Boodschap voor de toekomst

Duivenpost is een traag, maar doelgericht, medium. Duiven kunnen over een afstand van honderden kilometers hun huis feilloos terugvinden, en brengen maar één boodschap mee. De huidige polarisatie wordt mede gevoed door de snelheid van sociale media, waarin veel geroepen wordt zonder de context te begrijpen of een bewuste afweging te maken. Hierdoor praten mensen langs elkaar heen, en is er geen ruimte voor dialoog. Alleen als we langer de tijd nemen om na te denken en beter naar elkaar luisteren, komen we tot een gesprek. Wat is er echt nodig om een duurzame toekomst voor de volgende generaties te realiseren?

Het ontwerp is gebaseerd op de constructie van de duiventil in Echten (Drenthe) waarbij de houtverbindingen de basis vormen van de installatie. Uit de 48 gaten van de til, waar de duiven in en uit vliegen, komen 48 boodschappen voor de toekomst op linten die in het weiland zijn gespannen. Deze boodschappen zijn verzameld uit gesprekken met een diverse groep mensen die zich met het landschap bezig houden waaronder intensieve veehouders, biodynamische boeren, natuur- en landschapsbeheerders, grondbezitters, bestuurders en zelfs de laatste duivenmelker in Drenthe.

Binnen in de duiventil hangen portretten van de boeren en Woldenaars waarmee Nikki in gesprek is gegaan vastgelegd door fotograaf Maurice Boyer. Bezoekers worden uitgenodigd om hun eigen boodschap voor de toekomst achter te laten door deze ter plekke op linten te schrijven en aan de installatie te knopen. De Duivendialoog wordt zo een tempel waar vele meningen samenkomen.

Met deze installatie hopen we een dialoog op gang te brengen over de toekomst van Nederland in transitie naar een duurzaam voedselsysteem voor iedereen.

Over Nikki Gonnissen (thonik) with Studio Corvers

Nikki Gonnissen is actief op het snijvlak van maatschappij, cultuur en design. Ze is mede-oprichter en creatief directeur van Thonik, een multidisciplinaire ontwerpstudio in Amsterdam. Thonik ontwerpt sterke visuele identiteiten en campagnes en staat bekend om haar zelf geïnitieerde projecten die sociale verandering teweegbrengen.

Studio Corvers is een ontwerpstudio uit ‘s-Hertogenbosch. Op het snijvlak van design en architectuur maakt de studio complexe en urgente sociale thema’s inzichtelijk
Strijp-S area, You Ning Chinees Paviljoen (outside), hoek Torenalle / professor Horowitzstraat
Map wordt geladen...
Niet rolstoel toegankelijk
Wifi beschikbaar
Honden toegestaan
Visitor mode