Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Microbial Oasis: Architecture for Microorganisms

Nu klimaatverandering de kleinste levensvormen bedreigt, verkent dit project innovatieve 3D-geprinte habitats van menselijke cellen. Door micro-organismen te ondersteunen, herzien we onze rol als donateurs voor de natuur en bevorderen we een toekomst van wederzijds overleven en harmonie.

Microbiële Architecten in Gevaar

In de schaduw van klimaatverandering staan de kleinste architecten van het leven—micro-organismen—voor grote uitdagingen. Deze onzichtbare leden van ecosystemen drijven essentiële processen zoals de koolstof- en stikstofcyclus, bodemvruchtbaarheid en klimaatregulering. Hun bestaan wordt echter ernstig bedreigd door klimaatverandering, vervuiling en menselijk ingrijpen. Terwijl de afname van biodiversiteit bij planten en dieren goed gedocumenteerd is, wordt de achteruitgang van microbiële biodiversiteit grotendeels genegeerd, hoewel dit even catastrofale gevolgen kan hebben voor onze planeet. Dit project wil deze onzichtbare entiteiten onder de aandacht brengen, hun onmisbare rol in het in stand houden van leven op aarde benadrukken en een diepere waardering bevorderen voor de onderlinge verbondenheid van alle levensvormen. Het project onderstreept het dringende belang van bescherming, zelfs voor de kleinste onder ons.

Innovatieve Microhabitats

Geïnspireerd door de ontwerpen van de natuur, herdefinieert dit project hoe we microbiële levensvormen kunnen ondersteunen en beschermen door middel van innovatieve technologieën. De natuurlijke structuur van veenmos, dat bekend staat om het huisvesten van een diverse reeks microben in zijn cellen, dient als model voor de driedimensionale habitats van dit project. Deze habitats worden gecreëerd met geavanceerde 3D-bioprinttechnieken die zijdefibroïne—een eiwit afkomstig van zijde—en hydroxyapatiet, een natuurlijk mineraal in bot, combineren. Deze materialen zijn gekozen vanwege hun biocompatibiliteit en vermogen om levende weefsels te ondersteunen. Door deze structuren te zaaien met menselijke stamcellen die zich ontwikkelen tot botweefsel, creëert het project niet alleen een toevluchtsoord voor bacteriën en algen, maar verkent het ook nieuwe mogelijkheden in weefselengineering. Deze innovatieve benadering daagt conventionele ideeën over natuurbehoud uit en positioneert het menselijk lichaam als een actieve deelnemer in het behoud van microbiële levensvormen.

Onze Rol Herdefiniëren

Hoe raakt het verlies van microbiële biodiversiteit ons diep vanbinnen? Denk je wel eens aan onze onzichtbare buren, die onvermoeibaar werken buiten ons zicht? Kun je je voorstellen een donateur voor de natuur te zijn, en een erfenis van co-existentie en wederzijds bloeien na te laten? Dit project stelt een nieuw model van co-existentie voor door habitats te creëren voor micro-organismen met behulp van menselijke cellen, waarbij mensen actief deelnemen aan de bescherming en bloei van microbiële biodiversiteit. Dit concept verlegt de grenzen van traditionele natuurbescherming en moedigt ons aan om een meer intieme en wederkerige relatie met de natuur te overwegen. Dit project nodigt ons uit om ons een toekomst voor te stellen waarin we niet alleen waarnemers of consumenten van de natuurlijke wereld zijn, maar actieve beschermers van haar kleinste en meest vitale bewoners.

Play video

Over Shijia Huang

Shijia Huang, een ontwerper en kunstenaar in Londen, onderzoekt de complexe relaties tussen mensen en micro-organismen. Met een achtergrond in architectuur en interactieve kunst richt haar recente werk zich op het creëren van innovatieve microbiële architectuur met menselijk botweefsel. Door architectuur te combineren met speculatieve kunst, nodigt ze het publiek uit om hun verbinding met de microscopische wereld te herzien en nieuwe mogelijkheden voor biodiversiteit te verkennen.
West area, Next Nature Museum (Evoluon), Noord Brabantlaan 1A
Map wordt geladen...
Volledig rolstoel toegankelijk
Wifi beschikbaar
Toiletten aanwezig
Visitor mode