Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

AaBe wollen deken van Kempisch heideschaap

Van grazende schapen op de heide tot de warme deken op je bed.

De AaBe deken staat al sinds 1929 symbool voor warmte en Nederlandse degelijkheid. In samenwerking met De Wassum en AaBe Textiles Trading blaast Stichting The Knitwit Stable deze iconische vintage deken nieuw leven in, met respect voor natuur, vakmanschap en traditie.

Wol als aanjager voor verandering

De Nederlandse productie van de AaBe wollen deken, die sinds 1929 symbool staat voor degelijkheid, warmte en tijdloosheid, is verloren gegaan met het stoppen van de laatste dekenfabriek in Tilburg.
Stichting The Knitwit Stable, gedreven door de wens om traditionele ambachten te verbinden met duurzame innovaties, besloot in samenwerking met De Wassum in Roermond en AaBe Textiles Trading de iconische wollen deken nieuw leven in te blazen. Wij vonden het Dinamo Fonds bereid de opstartkosten te financieren.
The Knitwit Stable is een kennisinstituut die de waarde van Nederlandse wol als duurzame grondstof weer wil herstellen. In de kleinschalige productiefabriek op hun boerderij in Baambrugge, ondersteunt The Knitwit Stable een bio-circulaire productieketen waarmee ze op basis van traditionele en diervriendelijke methoden van veeteelt waardevolle producten maken met wol als basis. Hiervoor laten ze zich inspireren door de principes van regeneratief leiderschap, met wol als onze aanjager voor verandering.

Transparant productieproces

De Aabe x Knitwit deken is gesponnen met wol van Kempische Heideschapen. Kempische Heideschapen, met hun dikke, wollige vachten, zijn meer dan gewone grazers; ze zijn de stille beschermers van het natuurlandschap. Schapengrazen zorgt ervoor dat de heide kruidenrijk en vitaal blijft en dat jonge bomen kort blijven. In hun vacht verspreiden de schapen zaden van uitgebloeide kruiden naar nieuwe groeiplaatsen, en hun mest stimuleert het bodemleven. Daarmee spelen Kempische Heideschapen een cruciale rol in het behoud van de natuurlijke balans in waardevolle natuurgebieden. Om de deken uiteindelijk te maken, trok The Knitwit Stable Europa in.
In een authentieke dekenfabriek van een familie in Noord-Italië is de deken met zorgvuldig vakmanschap gemaakt. Gesponnen met wol van de Kempische heideschapen, lieten we de deken ongeverfd, in haar natuurlijke kleur. Aan het einde van haar lange levensduur kan deze wollen deken haar natuurlijke cyclus weer vervolgen, als voeding voor de bodem.

Een boodschap voor verandering

De AaBe x Knitwit deken is meer dan een wollen deken. Het is een erfstuk dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Met het voortzetten van de traditie, wil The Knitwit Stable laten zien dat hoogwaardige kwaliteit en duurzaamheid elkaar niet uitsluiten, maar juist versterken. Elk aspect van de AaBe X Knitwit deken vertelt een verhaal waarin elke vezel telt – van de grazende schapen in het veld tot de warme deken op je bank. Van de schapen die ons de wol hebben gegeven, van de handen die het hebben gemaakt, tot de mensen die het hebben gebruikt en van de waarden die het vertegenwoordigt. Het is een verhaal van balans tussen traditie en innovatie, met de nadruk op duurzaamheid en ecologische verantwoordelijkheid. The Knitwit Stable deelt daarmee een belangrijke boodschap: door ons bewust te worden van iedere stap in de waardeketen van een biologisch afbreekbaar product, kunnen we het niet alleen op de juiste manier waarderen, maar ook weer met respect teruggeven aan de aarde.

Over The Knitwit Stable & Landschapsbeheer De Wassum

The Knitwit Stable, gevestigd op een boerderij in Baambrugge, is een kleinschalige productiefabriek en kennisinstituut dat zich inzet voor de herwaardering en duurzame verwerking van Nederlandse wol. Het is hun missie om met respect voor natuur, dier en gemeenschap eerlijke producten van wol te produceren die ambacht, traditie en duurzaamheid naadloos met elkaar verbinden.
Landschapsbeheer de Wassum met Kempische Heideschapen is sinds 1988 marktleider in schapenbegrazing in Limburg en Brabant.
Strijp-S area, Microlab Hall, Kastanjelaan 400
Map wordt geladen...
Volledig rolstoel toegankelijk
Toiletten aanwezig
Visitor mode